Carr & Day & Martin

Hvordan bør man egentlig behandle lærutstyret?

Mye av utstyret som brukes på hest er laget av lær. Vi vet alle at det må pusses, men vet du egentlig hvorfor og hvordan?

Mange hesteeiere kjøper heller nytt utstyr til hesten, enn nye ting til seg selv og over tid blir utstyrssamlingen ganske stor. Det blir store verdier og vi vil jo alle at tingene skal vare så lenge som mulig.

Her får du en innføring i hva lær egentlig er og hvordan det burde behandles for å vare lengst mulig.

Forstå læret

Fargeprosessen

På grunn av sine unike og elastiske egenskaper er det meste rideutstyret laget i lær. Lær er definert som hud eller skinn med sine originale fiberstruktur mer eller mindre intakt og er garvet for å øke holdbarheten.  Å lage lær er en lang prosess som krever høy kvalifikasjon og kan ta opptil 2 uker å ferdigstille.

 

Skinnet er den ferdige, eller forseglede, siden av læret som ofte er farget eller stemplet for å gi en jevn struktur og skjule eventuelle feil. Under dette øverste laget er corium, en miks av protein og kollagenfibre i en «spagettilignende» struktur. Disse fibrene gir læret holdbarhet, styrke og fleksibilitet. Kjøttsiden av læret finnes like under og vil vanligvis være i kontakt med hesten. Denne siden er røffere og mer absorberende og mister lettere fuktighetene, men er også mer porøs og tar derfor lettere opp balsam og olje.

Ferdig lær består av ca 10 % fett og oljer og ca 14 % vann, som begge gir smøring til kollagenfibrene, resten er protein. Regelmessig rengjøring og vedlikehold opprettholder balansen og bevarer lærets elastiske egenskaper. Lærhuder varierer i tykkelse avhengig av type, alder og kjønn av dyret. Fo rå oppnå den tykkelsen som er anbefalt å bruke, kuttes ofte huden i to lag og deretter bearbeides det i en maskin. De beste høykvalitets salmerkene vil kun bruke det aller beste topp fullæret.

Kilder til lær

Kuskinn: Et biprodukt av storfeindustrien. Det er lett tilgjengelig, kostnadseffektiv og kjent for sin holdbarhet.

Kalveskinn: Gir myke og smidige skinn, men med noen småfeil. Brukes mest i Europa.

Bøffelhud: Veldig holdbar skinntype. Finnes mest i USA og Asia.

Ulike lærtyper

Full skinn: Overflaten på læret er ikke korrigert med rasping, selv om mange skrukker kan være jevnet ut på grunn av flere strøk med pigmentfarging. Dette gir svært sliterstekt lær og brukes mest til saltøy og lærvarer for hest.

Korrigert, pigmentert lær: Læret har blitt polert og slipt for å minimere antall feil og for å forbedre overflaten for fargebehandlingen. På grunn av alle lagene med pigmentbelegg, er pusteegenskapene svekket og læret kan føles stivt.

Anilin: En lærtype der det ikke brukes pigment og gir et lær som ser veldig naturlig ut. Småskader i læret kan ikke skjules , og det er derfor kun huden av aler beste kvalitet som kan brukes. Dette gjør denne lærtypen mer kostbar. På grunn av en minimal beskyttende overflate, er denne lærtypen mer utsatt for flekker og misfarging, så produkter av denne lærtypen må tas godt vare på.

Nubuck/semsket skinn: Nubuck er veldig fint på grunn av den stramme fiberstrukturen i læret, mens semsket skinn har en løsere fiberstruktur med en særegen grovere overflate. Nubuck og semsket skinn krever spesiell rengjøring for å unngå skade og missfarging av skinnet.

Vegetabils garvet: Bruker vegetabilske ekstrakter i bruningsprosessen for å gi et naturlig utseende, brunt farget skinn. Fargen på dette læret forbedres og mørkner naturlig over tid.

 

Farging av lær for saler og hodelag

Kuskinn er mest brukt til hodelag og saler på grunn av sin eksepsjonelle holdbarhet og styrke. Kalveskinn, svinehud eller semsket skinn kan også brukes på mer eksklusive saler, spesielt på kneputer og salkapper. Det er stort sett det øverste lærlaget som benyttes, med pigmentert overflate for enda bedre holdbarhet og motstand mot flekker.

Engelsk og europeisk lær er velkjent for sin overlegne kvalitet og foretrekkes av de fleste. Billigere alternativer har ofte fargetilsetninger som ikke er fargefaste, som gir misfarginger og har dårlig motstand mot slitasje. Produkter av slikt lær sprekker og splittes etter veldig lite bruk.

 

Hvorfor pleie lærutstyret?

Så fort et lærprodukt er i bruk, dannes mikroskopiske sprekker og delinger i læret. Disse sprekkene gjør at vann, skitt, møkk og salt fra svette får en inngang inn i læret.

Svekkelsen og skadene på kollagen- og proteinfibrene i corium kan føre til sprekker og splittelser i læret som ikke lar seg gjenopprette. Dette i kombinasjon med varme, kan føre til uttørking, sprekker og herding. Med jevnlig pleie og vedlikehold kan dette forhindres. Hvis lær er vedlikeholdt ordentlig kan det holde seg funksjonelt, smidig og i god stand i mange år, og ikke minst beholde sin verdi.

Overflaten av salen eller hodelaget avgjør hvordan det bør vedlikeholdes. Anilinlær blir lett farget og man bør være forsikte med bruk av balsam eller olje med fargetilsetning. Dette kan mørkne læret. I motsatt enda har man pigmentert lær, som ikke tar opp balsam så lett, særlig ikke når det er nytt. Dette burde derfor sparsomt smøres inn, men det bør gjøres ofte.
Som en generell regler burde produsentens anbefaling følges ved rengjøring, vedlikehold og oljing.

 

Nytt lær

En ny sal eller hodelag er en investering, så det er viktig å ta godt vare på det fra første dag. Nytt lær kan ofte føles stivt og vil ofte dra nytte av litt lett oljing før bruk.

Neatsfoot compund

Som en generell guide, bør Neatsfoot Compound påføres topp lær og to tynne strøk på undersiden av kjøttsiden. Gjenta prosessen når læret føles tørt og stivt.

Stigbøyleremmene må ikke glemmes, men trenger kun et veldig tynt lag olje. Ellers kan de veldig lett strekke seg.

Noe produkter kommer oljet på forhånd og er klare til bruk, men andre har et beskyttende lag som vaskes av veldig enkelt. Behandle så etter metoden over.

Når læret har vært i bruk en kort tid, vil nytt læret mykes opp og gi litt etter, det kan derfor være behov for ny tilpasning og små justeringer.

Daglig vedlikehold – rengjør først

Ideelt burde alt salutstyr tørket av etter bruk for å fjerne skadelig salt fra svette og fett. Etter hvert femte bruk burde utstyret rengjøres. For å rengjøre utstyret best mulig, bør alle delene tas fra hverandre og vaskes hver for seg.

Akkurat som du sjamponerer ditt eget hår først, er det essensielt å rengjøre læret før man påfører balsam. Dette sikrer at overflaten er fri for fett og skitt og derfor lettere tar til seg balsam.

Belvoir Tack Cleaner er spesielt designet for å fjerne fett og skitt raskt og enkelt, uten å «overmette» læret eller ødelegge sømmene. For mye væske kan føre til at kollagenfibrene sveller som øyeblikkelig strekker og svekker læret. Hurtig tørkende Belvoir Tack Cleaner er pH nøytral for å sikre at strukturen i læret ikke svekkes og inneholder anti-fungale midler for å hemme veksten av mugg og jordslag.

Tradisjonelt har salsåpe blitt brukt til å både rengjøre og fuktighetsbehandle læret. Dette burde unngås da det ikke effektivt fjerner fett og skitt, og kan forsegle det inne med en fet hinne. For gjørmete utstyr skal gjørmen fjernes før rengjøring, men vær forsiktig så du ikke skraper opp læret.

Husk å alltid bruke et salunderlag, for å beskytte salen mot svette og fett. Å vaske lærutstyret er også en god mulighet for å gjøre en sikkerhetssjekk; se etter slitasje på spenner, stropper og sømmer. Alle reparasjoner burde gjøres med en gang for å unngå ytterligere skader eller unødvendige kostnader, og selvfølgelig for din egen sikkerhet!

Daglig rengjøring – så balsamere

Når læret har blitt grundig vasket og fått tid til å tørke, ser det ofte litt lysere ut i fargen og uttørket. Det burde nå behandles med balsam for å fuktiggjøre og holde det mykt.

Mulighet 1

Belvoir Tack Conditioner er en glyserinbasert såpe som etterlater en skinnende og beskyttende overflate på læret. Produktet gir næring, samtidig som det fyller og forsegler porene i læret. Dette bidrar til en barriere mot salt, skitt, svette og vann, som beskytter læret. Brukes det på et nytt produkt, vær forsikte med mengden som påføres, da for mye kan resultere i et klebrig belegg på overflaten.

Bevloir Tack Conditioner er tilgjengelig som spray og som bar.

 

Mulighet 2

Brecknell Turner Conditioning Saddle Soap er en myk blanding som er litt tykkere ved påføring. Den inneholder ikke den beskyttende ingrediensen glyserin som gir en blank overflate, men gir en matt overflate. Passer veldig godt til kalveskinn.

Mulighet 3

Belvoir Leather Balsam inneholder lanolin og bivoks for å mette og behandle læret. Myk-voks formuleringen oljer lett læret og holder det mykt. Den er mest effektiv når den brukes mellom behovene for olje og er ideell for nytt lær. Som med oljer, påfør ikke for mye.

 

Vedlikehold av lær utsatt for mye vann

Hvis mulig, unngå at læret blir vått da dette kan gi alvorlige skader på den fine fiber sub-strukturen. Hvis salen eller hodelaget ditt har blitt gjennomvått, kan godt vedlikehold minimere de potensielle skadene. Når læret blir vått, blir de innvendige fibrene strukket for å imøtekomme det absorberte vannet. På dette tidspunktet er læret svekket ettersom fibrene ikke er organisert i sin normale, sterke spagettiform. Ettersom læret tørker, vil de mykgjørende oljene fordampe med fuktigheten og etterlate fibrene med lite eller ikke noe fuktighet. De vil så klumpe seg sammen og læret føles tørt og stivt.

Det er helt essensielt å forsiktig smøre læret mens det fortsatt er vått. Tørk av skitt og gjørme forsiktig, før det har fått muligheten til å tørke. Belvoir Leather Balsam eller svært sparsom bruk av Neatsfoot Compound er anbefalt. Det er viktig å tørke alt vått lær så naturlig som mulig, borte fra direkte varme som radiatorer, varmeovner eller flammer. Hvis ikke, vil den forhastede tørkeprosessen føre til at fuktigheten fordamper raskt, sammen med de mykgjørende oljene.

Hvis disse stegene følges, skal ikke utstyret ditt bli stivt, tørt eller vannskadet.

Tørt og skadet lær

Lær inneholder fuktighetsgivende- og smørende oljer som blir lagt til i fargingsprosessen. Disse oljene forsvinner gradvis ettersom læret blir brukt. De en gang så tykke og fleksible fibrene blir gradvis tynnere og mer rigide.

I stedet for å være fleksible og tøyelige, blir fibrene stramme og stive. Til sammenligning kan man si det er som å bøye en metallbit gjentatte ganger, til slutt vil den bli svak og brekke.

 

Neatsfoot Compound

Ved å bruke en olje som Neatfoot Compund vil fibrene i læret revitaliseres, så de kan bevege seg fritt igjen. Påfør ett til to tynne lag på den absorberende kjøttsiden av læret. Det vil da bli sterkt igjen, mindre sprøtt og det er mindre sannsynlighet for at læret sprekker.

 

 

Carrs Leather Oil

For svært tørt lær vil det være passende med en intensiv fuktighetsgivende olje som Carrs Leather Oil.

Påfør et tynt lag på kjøttsiden (baksiden av læret på et hodelag) av læret og la det trekke inn i minst 24 timer. Spesielt tørt lær vil også ha nytte av et tynt lag på den andre siden, som også vil bidra til å gjenopprette fargen i læret. Hvis læret fortsatt virker tørt bør man legge på et lag til, men pass på å ikke olje for mye! Overflødig olje må tørkes bort, det kan ikke fjernes når det er absorbert. Overoljing kan få strukturen i læret til å kollapse, og etterlate en klissete, oljete følelse. Lite olje og hyppigere påføringer er derfor mer effektivt enn et tykt lag.

Allerede oppståtte sprekker kan ikke repareres, men de kan bli mindre ved oljeing og balsamering av læret.

Mugg

Mugg trives i varme, fuktige og mørke forhold. Det trenger seg dypt inn i fibrene i læret, som kan svekke dem og gi permanente skader. Vær oppmerksom på at mugg gror veldig raskt på utstyret som er dårlig oppbevart.

Alt lær med mugg burde umiddelbart bli fjernet fra utstyrsrommet for å forhindre spredning av sporer til annet lærutstyr. Tørk av mugget med Belvoir Tack Cleaner Wipe og kast servietten etterpå for å unngå å overføre muggen til annet utstyr. Vask så læret med Belvoir Tack Cleaner Spray da denne har anti-fungale egenskaper som bidrar til å forhindre at muggen skal vokse igjen. Bruk en gammel tannbørste til å rense sømmer og steder det er vanskelig å komme til, og balsamer som normalt. Hvis en sal er sterkt angrepet av mugg, vil noen flekker og merker bli værende igjen. Disse kan ikke fjernes, men vil bli svakere med riktig pleie over tid.

Mugg trenger seg inn i kjernen av læret og er derfor umulig å fjerne helt. Sporer vil likevel gå i dvale hvis man gjør de riktige forbyggende tiltakene.

Prøv å holde utstyrrommet tørt og lyst, og gjerne med noe oppvarming eller en avfukter, og tørk over utstyret med Belvoir Tack Cleaner hver dag.

Det er også viktig å fjerne fuktige salunderlag og gjorder, dette burde tørkes unna læret.

Lagring

For å opprettholde lærets integritet, er lagringen av utstyret avgjørende. Utstyrsrommet burde være tørt og ha en konstant romtemperatur, og gjerne god ventilering. Høye temperaturer vil få beskyttende oljer og fuktighet til å fordampe fra læret. Det er også viktig å beskytte lær mot direkte sollys og fluoriserende lys, da dette kan føre til tidlig aldring av læret og misfarging.

Utstyret bør oppbevares over bakken og saler skal henge på salhengere for å bevare fasongen. Bruker man saltrekk beskytter man salen mot støv, smuss og riper. Bruk ikke plastikk eller vanntette trekk fordi disse kan skape fuktig miljø, som tiltrekker seg mugg. Et pustende saltrekk av bomull er det beste.

Hvis utstyret ikke skal brukes på en stund burde det legges bort i best mulige forhold, for å bevare læret. Lærstropper bør oppbevares flatt, så hodelag bør tas fra hverandre og oppbevares uten at delene er festet sammen med spennene.

KO-CHO-LINE

Læret burde vaskes ordentlig før det legges bort, men ikke balsameres eller oljes. Når læret er helt tørt, burde et tynt lag KO-CHO-LINE smøres på begge sider, som gi læret en beskyttende barriere. Dette beskytter mot fuktighet, varme og mugg. Spennene kan også smøres inn, for å forhindre rust.

Så fort utstyret er smurt inn med KO-CHO-LINE burde de pakkes inn i et bomullstøy, som for eksempel et putevar, og oppbevares i utstyrsrommet eller annet egnet sted.

Utstyrs som ikke er i bruk og bare oppbevares burde sjekkes jevnlig for å være sikker på at det ser greit ut. Når utstyret skal tas i bruk igjen, tørk det beskyttende fettet av, for så å vaske og balsamere det som normalt.

Husk disse 7 tingene:

  1. Hvis det er mulig, finn ut hvilken type lær utstyret ditt er
  2. Følg alltid produsentens anbefaling og sjekk hvilken garanti du har
  3. Når du behandler tørt og sprukket lær, påfør oljen sparsomt. Vent, og så gjenta. Overoljing kan gi uopprettelige skader.
  4. Oppbevaringsforholdene må være riktige for å unngå mugg
  5. Ikke tørk vått lær direkte ved siden av en varmekilde. Vask og balsamer mens læret er vått, og la det tørke naturlig.
  6. Vær disiplinert! Vask over utstyret ditt hver dag for å fjerne fett og svette. Dette vil forhindre at skitten bygger seg opp og den ukentlige utstyrspussen vil være mye enklere.
  7. Ta utstyret helt fra hverandre ved ca hvert 5. bruk. Dette vil gjøre at du får fjernet all skitt og fett fra steder det er vanskelig å komme til. Påfør balsam for å beskytte læret og holde det mykt og smidig.

 

Saler og hodelag er store investeringer og er helt nødvendig utstyr. Se derfor godt til utstyret og det vil gi det verdi for pengene og vare i mange år.

 

Carr & Day & Martin har gjort det enkelt og tidsbesparende for deg å ta være på læret, Cleaner og Conditioner; en spray eller en serviett, en annen spray og en puss – det finnes ingen unnskyldning for møkkete utstyr!

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *