Carr & Day & Martin, Hestestell

Pleie av hesten

Bakgrunn

Hester er utviklet seg til å streife fritt. The Farm Animal Welfare Council har beskrevet fem friheter som gjør at et dyr, holdt av mennesker, for å holde deres riktige fysiske og mentale tilstand.

  1.  Frihet fra sult og tørste – tilgang til ferskvann og en diett for å opprettholde full helse og styrke.
    2. Frihet fra ubehag – ved å tilby et passende miljø inkludert ly og et behagelig hvile område.
    3. Frihet fra smerte, skade eller sykdom – ved forebyggelse eller hurtig diagnose og behandling.
    4. Frihet til å uttrykke normal atferd – ved å gi tilstrekkelig plass, riktig anlegg og selskap av dyrets egen art.
    5. Frihet fra frykt og stress – ved å sikre betingelser og behandling som unngår psykiske lidelser.

Disse frihetene definere ideelle tilstander fremfor velferd standarder. Imidlertid må hestene være beskyttet mot unødig lidelse. Riktig pass av en hest kan bli sett på som en multidyktige drift. Faktisk, når man ser på det store bildet er det nesten overveldende hva som må tas i betraktning. En enkel tilnærming til journalføring kan bidra til å forenkle det som først kan virke som en avskrekkende oppgave. Lag en kalender over viktige datoer i utstyrsrommet, dagboken eller på veggen for å bidra til og utvikle en rutine og sette alt i system. Ormekurer, vaksinasjoner og skoinger er noen av detaljene som bør skrives på kalenderen. Uansett tilnærming, er det viktig å både planlegge og registrere disse datoene, dette vil ikke bare gi hesten best mulig helse, men det kan også spare deg som hesteeier for noen kostnader.

I tillegg til å merke disse rutinemessige hendelsene, er daglig observasjon av største betydning. Har hesten spist annerledes, vanninntak,  og påvirkninger fra miljøet. Hver sesong gir ulike utfordringer, og som et resultat, vil vår omsorg for hesten være vesentlig forskjellig i de varme anstrengende sommermånedene til de våte, mørke vintermånedene.

Her vil vi løse to av de viktigste sesongmessige forholdene som påvirker hesters helse.

Til slutt, en alvorlig tilstand må behandles av veterinær. Hvis du er i tvil,  ringe dyrlegen!

 

Huden

Betydningen av hestens hud for dens generelle helse er stor. Huden er tross alt det største organ hesten har, og den første forsvarslinje mellom hestens indre organer og stadig skiftende miljøet rundt dem. Hudens viktigste funksjon er å beskytte de indre organer fra fysisk skade, invasjon av insekter, gift og mikroorganismer. I tillegg hjelper huden med å regulere kroppstemperaturen og hindrer den fra dehydrering.  Hestehud består av to lag. Sjiktet som vi ser er epidermis, en barriere av stratifisert (lagvis) squamous epitelceller. Under den er dermis, et tettvevd nettverk av kollagen, elastisk og bindevev hvor hårsekker stammer fra. Denne strukturen styrkes av det nederste delen, subkutane.

 

Den helende prosessen

På grunn av hesters nysgjerrig, nervøse natur vil de fleste hesteeiere beskrive hester som ulykker som søker etter at noe skal skje. De fleste hester vil oppleve støt, blåmerker, skrubbsår, gnad og kutt ett eller flere steder. Heldigvis er hestens hud godt forberedt til å reparere seg selv om såret er åpent,  trenger hele veien gjennom huden eller er lukket, og som ikke lukkes. Sårtilheling har blitt nøye undersøkt og er delt opp i en rekke forskjellige stadier

Den første fasen kalles ‘Umiddelbart stadige’ der:

• huden trekkes og såret forstørres.
• blodkar i nærområdet trekker seg sammen, for å redusere frekvensen av blodtap, og deretter utvider seg til å oversvømme området med enzymer og koagulasjonsfaktorer.
• etter tretti minutter er det en strøm av hvite blodlegemer, som bidrar til å bekjempe bakterier.
• etter en time har vanligvis en blodpropp dannet seg, etterfulgt av en skorpe.

Selvfølgelig er dette alt avhengig av beliggenhet, størrelse og alvorlighetsgrad for såret, men disse er de fysiologiske reaksjoner kroppen vil utføre.

Etter «umiddelbart» stadige kommer det «Tidlige stadiet», som kommer i løpet av de første 24 timene. I løpet av denne tiden vil hvite blodceller begynne å «rydde opp» ved å fordøye intrengende partikler og døde celler. Når 24 timers infeksjonen er på topp er det en hårfin balanse. Bekjempelse av bakterier kan snu til feber, smerte og hevelse.

I «Mellom stadiet» som følger over de neste 7 dagene vil blodkar gro inn i sårområdet som helbreder og bidrar til å fjerne døde celler. Etter syv dager vil såret begynne å trekke seg sammen, ettersom hudantene trekkes sammen og sårflaten minsker. Såret har nå begynt å nå målet og full heling og til å gjennoppnå full styrke i huden.

 

Behandling av sår

Sår kan kreve mange tiltak, men det viktigste er å holde dem rene. Sårheling er betydelig bremset ned av infeksjon, som kan være et resultat av dårlig stell og pleie. Når et sår har stoppet å blø, bør det vaskes med en steril saltoppløsning, eller helt rent vann. Det er også mange produkter som kan brukes på sår, men man bør vær forsiktig så det ikke fører mer skade enn hjelp. Forskning har vist at små konsentrasjoner av visse oljer som Tea Tree olje, som finnes i Wound Cream, er svært effektive.

For hudlidelser som forårsaker kløe og soppinfeksjoner , har forskning vist at klorheksidin shampo er mer effektive enn tradisjonelle jod. Gallop Medicated Shampoo inneholder klorheksidin, er perfekt for å påføre tørr, kløende, sår og flassende hud. Tilsetningen av andre naturstoffer vil også bidra til å berolige huden og lar pelsen skinnende og gjør den silkeaktig.

 

Mugg

Mugg er ikke én tilstand, men en samling av kliniske tegn assosiert med en rekke forskjellige årsaker. Mugg er spesielt vanlig under våte vintermåneder, og er kjent som kode dermatitt, duggforgiftning, fettete hæl eller i USA som skaper. Vanlig mugg er ikke begrenset til hestens bein som står på gjørmete underlag, den vises i ulike former; for eksempel på en hests rygg, er kjent som våteksem.

Det er mange faktorer som forårsaker tilstanden:

• Genetikk – hvit hud kan føre til at hestene er mer disponert for irritasjon.
• Miljøforhold – noe som irriterer mykner eller bryter huden, for eksempel ved å stå i våt og gjørmete forhold, kan få bakterier til å invadere og forårsake infeksjon.
• Fysiske og kjemiske irritanter – allergier, insektbitt og gnag fra skittent utstyr og belegg kan også gjøre at bakterier invaderer.
• Andre infeksjoner – disse kan skade huden og forårsake at sekundær infeksjon oppstår.

Bakterier i miljøet, og andre patogener som Dermatophilus Congolensis som lever i gjørmen, invadere hudens svekkede forsvar og forårsaker irritasjon og inflammasjon som i sin tur fører til at sårhet på det angrepene området.

Selv om mindre sår kan behandles, er den umiddelbare fjerning fra vått og gjørmete miljø noe av det viktigste. Hvis det blir overdrevent varmt og hovent må veterinær tilkalles.

Behandling og forebygging av mugg

Eksponering for våte, gjørmete forhold i luftegård eller ved ridning kan ofte føre til smertefulle sår og skorper på hestens koder og ben. MF Pro er et unikt formulert tre trinns system utviklet for å rense, behandle og beskytte utsatte områder, og kan bidra til å bekjempe mugg og andre hudlidelser som ofte kommer vinterstid.

Steg 1

Antibacterial Cleanser og Horse Care Sponge

Denne spesielt utviklede antibakterielle rensen er mild, men ekstremt effektiv. Den pH nøytrale rensen kombineres med antibakterielle midler og beroligende egenskaper i urteestrakter som myker opp og løsner skorper. Brukes sammen med Horse Care Sponge for best resultat.

Steg 2

Soothing Balm og Professional Leg Wrap

Lindre irritert hud med soppdrepende og antibakterielle Soothing Balm. Spesielt utvalgte eteriske oljer bidra til å fremme sunn hud, slik at området får puste fritt og helbredes riktig. Smør på et sjenerøst lag med Soothing Balm, legg så på Professional Leg Wrap løst, etterfulgt av en varmebandasje. La det virke over natten for full absorpsjon til berørte områder.

 

Steg 3

Protective Salve Barrier

Beskytt utsatte områder ved å bruke Protective Salve Barrier, som legger seg som et vanntett lag over området. Spesielt utviklet ved hjelp av mineralfett og sitronella, gir Protective Salve Barrier beskyttelse i de våteste og mest gjørmete forhold.

 

Sommerkesem og kløe

Sommereksem er et problem som rammer tusenvis av hester rundt om i verden. Det er en medisinsk tilstand som manifesterer seg som en allergisk reaksjon forårsaket av et overaktiv immunsystem. En forsinket hypersensitivitet overfor insektbitt fører til en kraftig reaksjon i hestens immunsystem og resulterer i ukontrollert behov for å klø.

Den viktigste årsaken til denne lidelsen er den lille Cullicoides myggen som har hekkeplasser ofte funnet i våt jord eller fuktig og råtnende vegetasjon. Deres handling er begrenset av sine flyegenskaper, mygg bare i stand til å fly korte avstander og er ikke i stand til å fly i sterk vind, kraftig regn eller lyst klart sollys. Grålysningen i skumring og daggry er deres favorittmiljø, men på fuktige dager med skydekke vil de fly og spise når som helst.

Normalt er Cullicoides klekkeperiode fra slutten av mars til slutten av oktober, men utvidet ved optimalt vær og temperaturer. Symptomer på hesten som er lett å få øye på og ta alvorlig er pruritus (kløe), håravfall og hudfortykning. Eksudativ dermatitt (væskende sår) kan også forekomme, og disse har generelt behov for å behandles som sekundære infeksjoner som forebygging. Hesten kan vifte kraftig med halen, rulle seg ofte og prøver å klø på noe innen rekkevidde. Kløe er ikke bare begrenset til man og hale, men kan i alvorlige tilfeller påvirke hele kroppen. Markerte endringer i temperament med apati og generell mangel på ‘gnist’ kan påvirke hesten, ettersom de blir opphisset, utålmodige og mangel på konsentrasjon. Hester som utvikler sommereksem viser vanligvis tegn i løpet av de første fem årene av livet, og symptomene oppstår på nytt hvert år.

Killitch er et veterinærlisensiert produkt som bevist ikke bare hindre sommereksem når det brukes før symptomene vises, men også til å behandle og lindre allerede irriterte områder. Killitch er et must for enhver hest som lider av ubehag sommereksem.

 

Naturlig insektsmiddel

Citriodiol, også kjent som p-mentan-3,8-diol eller PMD, er den mest effektive naturlig ingrediens kjent mot en rekke insekter. Citriodiol er funnet i essensielle oljer Eucalyptus Citriodora treet og er et godt alternativ til den kjemiske ekvivalenten, DEET. Kvinnelige bitende insekter tiltrekkes av dyr ved hudlukt og karbondioksid fra utåndet pust. Citriodiolen produserer damp som gjør hestens lukt lite attraktiv for insekter, og som et resultat gjør hesten til en lite fristende matkilde.

Citriodiol er den eneste naturlige ingrediens godkjent av HMS som et insektmiddel. HMS-arbeider på vegne av den britiske regjeringen for å sikre at systemer er på plass for å kontrollere risiko for mennesker og deres kjæledyr. Natural Insect Repellent inneholder de sterkeste konsentrasjoner av Citriodiol på markedet, og som et resultat vil gi langt mer beskyttelse enn de fleste andre produkter. For hester som har en intoleranse mot spray eller for en mer konsentrert påføring, kan gel brukes. Les alltid etikettene på insektmidler før kjøp for å sikre at andelen aktive ingredienser vil gi effekt.

 

Syntetisk insektsmiddel

N, N-dietyl-m-toluamid eller Deet vil forbli det mest effektive for å holde insekter unna. Dette stoffet ble oppdaget og utviklet av forskere ved US-Department of Agriculture og ble patentert av US-Army i 1946. Det er et stoff som frastøter seg et bredt spekter av mygg, bitende fluer, lopper og flått. Til tross for flere år med testing av andre formuleringer, har ingenting annet vist seg å gi lengre beskyttelse enn Deet.

Det er rapportert at over 200 millioner mennesker bruker Deet årlig rundt om i verden. Som en generell regel, jo høyere konsentrasjon av DEET, jo lengre varig vern. Extra Strength Insect Repellent vil gi beskyttelse under normale forhold, for rundt 6-8 timer etter påføring. Extra Strength Insect Repellent er også godkjent av HMS.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *