Carr & Day & Martin, Hestestell

Komplett guide til pelspleie

Forstå huden

Hesten største og mest synlige organ er huden. I gjennomsnitt er den omkring en centimeter tykk,og består av epidermis – det ytre tørkede cellelag, og dermis – levende delen av huden. Dermis inneholder nerveendene, hårfollikler, blodkar og svettekjertlene. Hår vokser fra follikler som kommer dypt i dermislaget og passerer gjennom epidermis til hudoverflaten. Håret i seg selv er et protein som kalles keratin, det samme proteinet som utgjør hoven. Det krever energi å fylle seg selv, og ved dårlig ernæring kan det ha en betydelig effekt på både kvantitet og kvalitet av hårvekst.

Det finnes i hovedsak to lag av hår som utgjør pelsen; primærlaget er kjent som den ytre eller “beskyttelses” pelsen, og en sekundær som er kjent som den indre. Her er omtrent 800-1,200 primær og 1,200-2,000 sekundære hår per kvadrattomme hud. Selv om håret selv er livløst, får det fuktighet fra talgkjertler koblet til hårsekken, som frembringer en smørende olje som kalles sebum. Et hår har to faser; den aktive eller anagen fase når den vokser, og den hviler eller telegen når det har vokst.

I kaldt vær vokser håret lenger for ekstra isolasjon og hårsekkene går deretter inn i en hvilefase. Når våren nærmer seg blir de stimulert til aktivitet og nye hår produseres, og løsner de gamle. Hestens pels blir dermed fornyet årlig, med unntak av man og hale, som vokser hele året.

 

Hvorfor vaske hesten?

Uansett hvorfor man har en hest, etterstreber man alltid å opprettholde hestens naturlige utseende og få hesten til å se så godt ut. Børsing av hesten vil gjøre den ren, fn, blank og beskytte huden ogpelsen. Dytart med en vanlig børste, som en kroppsbørste eller en gummibørste. Friksjonen du skaper stiumulerer oljene i huden når skitt og døde hudceller løsner. Dette gir også økt blodsirkualsjon. En skitten pels er grobunn for bakterier og kan gi hudinfeksjoner.

Daglig børsting gir det også mulighet til å tidlig avdekke skader eller hudproblemer og gir deg mulighet for å raskt gjøre noe med det. En annen måt eog rengjøre pelsen på er ved å bruke vann og shampo. En god hesteshampo vil rengjøre pelsen og fjerne alt overflødig fett, samtidig som den bevarer de naturlige oljene som beskytter huden.

Når pelsen er ren, vil den ha fått fuktighet og var blank. En hest som fôres godt og riktig vil naturlig ha en skinnende pels, men ytterliger pleie vil virkelig få den til å skinne. En balsam vil gi pelsen fuktighet og holde den glatt og skinnende og forhindre man og holde til å floke seg lett.

 

Shamponering

Selv med daglig stell, trenger fortsatt hesten et bad for å få den helt ren. Det er ikke alltid ideelt å rengjøre en hest med en vanlig sjampo, da dette vil tørke ut huden. Hestens hud har en høy sur pH-verdi i området fra 6-7, så alkalisk såpe vil bryte ned hudens naturlige sure beskyttende lag.

Galopp Conditioning Shampoo er pH balansert og mild til daglig bruk. Som navnet antyder Galopp Conditioning Shampoo vil forsiktig rense pelsen og gir næring til håret og huden for å hindre tørrhet og skader. Ideell for å skylle ut svette og skitt etter ridning, den har en svært lav skummende formel så den er rask og lett å skylle ut.

Når en mer intens vask er nødvendig, er Galopp Extra Strength Shampoo den beste for virkelig skitne, fettete og lys pels. Denne ekstra tykke, konsentrert shampoen har dobbelt nivået av aktive ingredienser som Galopp Conditioning Shampoo.

 

Fjerning av flekker

På et eller annet tidspunkt vil alle oppleve problemer med å fjerne stall- og gressflekker fra pelsen.

Gallop Stain Removing Schampoo er formulert med seks aktive ingredienser for kraftfull, konsentrert vask mens den fortsatt skal være mild mot huden. Den inneholder også en optisk blekner. Optiske blekere reflekterer hvitt lys, i motsetning til de brune eller grønne flekkene.

Stain Master er en testet formulering som løser opp skitt og flekker uten behov for å skylle av etterpå. Spray på flekken eller hvite avtegn, masser og tørk av med en fuktig klut/svamp. Helt essensiell gjennom vintermånedene og for en siste finish på stevner.

Advarsel! Mange flekkfjernere for husholdninger inneholder kjemikalier og blekestoffer. Reglen bør være at om du ikke kan ha produktet på din egen hud burde du heller ikke ta det på hestens hud!

Fargefremhevnede

I sommermånedene er få ting bedre enn å vise en hest med en sunn, skinnende pels.

Galopp Colour Enhancing Shampoo er unikt formulert for å intensivere naturlig pelsfarge og glans uten bruk av fargestoffer , men som også rengjør like godt som en vanlig shampo. Inneholder rengjøringsmidler, fargeforsterkere og optiske blekemidler, disse luksus sjampo kommer i fire farger: Chestnut & Palomino, Grey, Black og Bay. En eksakt fargelikhet er ikke nødvendig; bare velge det nærmeste nyansen til hestens pelsfarge .

 

 

En medisink shampo

Det finnes ulike hudsykdommer som kan påvirke hesten. Disse strekker seg fra våteksem, mugg, kutt og skrammer, sommerekesem og generell flassende, kløende eller følsom hud. Det er viktig å identifisere hudens tilstand for å gi riktig behandling så snart som mulig.

Hudsykdommer kan være forårsaket av enten …

• infeksjonsmidler – bakterier, sopp, parasitter, virus
• Allergi – til insektbitt, kostholdsfaktorer, narkotika, miljø
• Unormale reaksjoner – til sollys, fysiske og kjemiske midler
• Arvelige faktorer eller
• Neoplastisk (kreft) opprinnelse

Gallop Medicated Shampoo er en helårs shampo for å kontrollere og lindre hudproblemer, og er et must mot mugg. Med de antibakterielle og antifungale egenskapene av triklosan kombinert med de antiseptiske egenskapene til Chlorhexidene glukonat, er det en utmerket rehudrenser og sårrens. De beroligende og behandlende verdiene av panthenol, aloe vera, jojoba, rosmarin, tea tree, Origanum og granateple etterlater merkbart mykere hår, en blank pels og bidrar også til å løsne skorper. Gallop Medicated Shampoo er ideell for tørr, skorpete, kløende, skadet eller følsom hud, og kan brukes direkte på våt pels eller tilsatt til en bøtte med vann til en medisinsk vask.

 

Pleie

Konstant børsting av langt hår kan føre til skader og tynt livløst hår. Hvis du bruker en metallkam på langt, flokete hår, er det fare for at du vil trekke ut langt flere hår enn ønsket. Den originale, prisbelønte Canter Mane & Tail er kjent for sin evne til å etterlate en flokefri, luksuriøst myk, balsamert man og hale. Spray over hele manen og halen, og deretter gre gjennom for et mer håndterlig, flokefritt og skinnende resultat. Dette holder flokene borte i opptil en uke, slik at du ikke trenger å børste like mye og får en tykkere haler.

Canter Coat shine gir en umiddelbar og langvarig glans til hestens pels. Coatshine bidrar også til å forhindre at flekker, grønske, skitt og støv fester seg lett og forenkler stelle. Kan med fordel også brukes på hvite avtegn. Spray direkte på pelsen eller en klut, og børste over for en jevn finish. Prøve også å tilsette Coatshine i en bøtte med varmt vann for en varmt, kvikk shine i vintermånedene.

 

Dreamcoat

Uansett hvor mye tid man bruker på å børste hesten, kan man alltids ha bruke for litt ekstra hjelp. Dreamcoat®, som navnet antyder, er formulert for å gi den siste finpussen og den ekstra glansen. Dreamcoat gir pelsen høy glans, er ikke fettete og gir en naturlig finish.

Dreamcoat® etterlater ikke rester i pelsen og kan derfor beukes på hele hesten, også i salleiet og i manes før fletting. Sprayen inneholder en sitrongressduft, og etterlater både pels, man og hale myk og glatt, mens den på samme tid også kan brukes til muskeldefinisjon.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *